Virtuális Erőmű Program™

200MW-os erőmű kiváltása igazolt megtakarításokkal 2020-ig

Fenntartható fejlődés

Tisztelt Olvasó!

Mára általánosan elfogadottá – szinte közhellyé – vált, hogy jövőnk, gyermekeink és unokáink boldogulása attól függ, hogy át tudjuk-e alakítani életformánkat, szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, vagyis tevékenységeinket fenntartható módon gyakoroljuk. A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó tagjai és szervezetei tisztában vannak és azzal elméleti síkon többségük egyetért, de az ahhoz vezető út még kitaposatlan, sok esetben nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá a gyakorlatba történő átültetéséhez.

A fenntartható fejlődés megteremtésének kulcsfontosságú eleme az energia takarékosabb felhasználása az élet minden területén. Nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a lakossági és a közületi energiamegtakarítási lehetőségeken kívül, hatalmas potenciált rejt a vállalkozási szféra. Ez utóbbi terület ma még kevés támogatást kap; míg a lakossági és a közületi szektor állami és európai uniós támogatásokra pályázhat, a vállalkozásoknál ezek – bár szükség lenne rá – egyelőre még hiányoznak. Ezért úttörő jelentőségűnek tarom a Virtuális Erőmű Program kezdeményezésében elindított Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot, amelynek védnökségét örömmel vállaltam el.

Ezt a honlapot végigjárva Ön is sok hasznos információhoz fog hozzájutni az energiahatékonyság témakörében. Amennyiben Ön vállalata energiafelhasználásáért felelős, arra bíztatom, hogy nézze meg és töltse ki a vállalkozások energiatudatosságának felmérésére összeállított értékelő kérdőívet, tegyen vállalást energiafelhasználásának javítása érdekében, váljon „Energiatudatos Vállalattá”, illetve ha van már tapasztalata az energiamegtakarítások területén, azt ossza meg másokkal is, nyerje el és legyen büszke az „Energiahatékony Vállalat” díjra.

 

Tisztelettel:

Szili Katalin aláírása
Dr. Szili Katalin

a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke
az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat védnöke