Virtuális Erőmű Program™

200MW-os erőmű kiváltása igazolt megtakarításokkal 2020-ig

Meghirdették az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot

A pályázat elindításában az Országgyűlés testületei - a Nemzeti Fenntartható Fejődés Tanácsa és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága - mellett részt vállaltak a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek képviselői, valamint a mentor vállalatok.

Szili Katalin országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító és tiszteletbeli elnöke, a pályázat védnöke elmondta: a kezdeményezés az önkéntességet, valamint az energiafelhasználás területén történő ésszerű gazdálkodást kívánja díjazni, amely így nemcsak a tudatformálást, hanem a paradigmaváltást is előmozdítja ezen a területen.

Az országgyűlési képviselő az elmúlt évek jelentős lépései között sorolta a jövő nemzedékek ombudsmani intézményének létrehozását, valamint a fenntartható fejlődés parlamenti állandó bizottság életre hívását. Hozzátette: ezek a testületek segítik a nagy gazdasági, társadalmi és környezeti rendszerekben felvetődő problémákra adandó válaszok megfogalmazását, de szükséges azoknak az ösztönző rendszereknek a kialakítása is, amelyek helyi szinten támogatják az energiahatékonyság és az energiatakarékosság szempontjainak érvényesülését.

Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint fontos kezdeményezés indult útjára. Emlékeztetett, hogy 2050-ig - 1990-hez képest - 80-90 százalékos szén-dioxid kibocsátás csökkentést kellene végrehajtani. Az állam ezt minden jószándéka mellett sem képes egyedül végrehajtani, ezért is szükséges a társadalom különböző területein tevékenykedők - vállalkozások, civil szervezetek, egyetemek - összefogása ezen a területen. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta a versenyképesség fokozását, amit szintén elősegít a program.

Fürjes Balázs Zoltán, a pályázatot szervező Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. igazgatója rámutatott: a pályázat célja, hogy a vállalkozások energiatudatossága növekedjen az energiahatékonyság területén elért eredmények bemutatásával.

Gróf Gyula, egyetemi docens, tanszékvezető, a Műegyetemen folyó Fenntartható Energetika kiemelt kutatási terület vezetője pedig arról beszélt, hogy az általa képviselt felsőoktatási intézmény - az ott folyó kutatások révén - hatékonyan tudja segíteni a Virtuális Erőmű Programot és a most meghirdetett pályázatot is.

Az MTI kérdésére a szakértők elmondták: Magyarországon az import energia aránya jelenleg 80 százalék körüli, ami jó esetben - a hatékonyság és takarékosság, valamint a megújuló energiaforrások használatának növelésével - 2020-ra 65-70 százalékra mérsékelhető.

MTI 2011. október 12., szerda 13:07