Virtuális Erőmű Program™

200MW-os erőmű kiváltása igazolt megtakarításokkal 2020-ig

A „KEOP-7.9.0/12-2013-0032” azonosítószámú projekt kapcsán az Anpast Europroject Szolgáltató Kft. megvalósította az 1. eredményobjektumokat

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Virtuális Erőmű Programjának keretében 2015. május 4-én szerződést kötött az Anpast Europroject Szolgáltató Kft-vel "A KEOP-on kívüli közösségi források felhasználásával elért hazai energia és CO2 megtakarítások felmérése (2007-2013), és arra alapozottan a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak megtakarítás-elszámoló modelljének koncepcióváltozata kidolgozása" projekt megvalósítása" című, KEOP-7.9.0/12-2013-0032 kódszámú projekthez kapcsolódó feladatok ellátására.

A vállalkozó 200 vállalat, 100 lakossági épület és 50-50 egészségügyi és oktatási intézmény épületének helyszíni energiahatékonysági auditját végzi el. A felmérések eredményei egy adatbázisba kerülnek, melynek elemzésével meghatározásra kerül a korábbi, támogatott beruházásokból megvalósult széndioxid kibocsátás csökkenés mértéke, valamint a várható kibocsátás-csökkenés előrejelzésének modellje a jövőbeli beruházások esetén.

Az 1. eredményobjektum három elemének kidolgozása megtörtént. Meghatározásra került a vizsgálandó pályázati konstrukciókat tartalmazó lista, mely a 2007-2013-ban kiírt pályázati konstrukciók áttekintése alapján történt, meghatározva azt a kört, amelyben érdemi energiamegtakarítás, illetve CO2 megtakarítás valószínűsíthető. Ezt követően került kidolgozásra az a módszertani dokumentáció, amely leírja az energiamegtakarítás, illetve CO2 megtakarítás - az EU előírásainak megfelelő, azt figyelembe vevő - számítási módszertanát. A szakasz harmadik objektuma egy olyan dokumentum és elem lista, amely konstrukciónként sorolja fel azon vizsgálati pontokat, melyek alapvetően szükségesek az energiamegtakarítás és CO2 kibocsátás vizsgálatához.

A szerződés értéke nettó 498 millió forint. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.